Weszprémi úti óvoda (telephely)

Óvodánk épülete Hajdúböszörmény szívében található, könnyen megközelíthető. A családi házból kialakított óvoda 1951 óta működik, több generáció hódolhatott itt a játék örömének. Évről évre sokat alakítottunk az intézmény épületén és ma már elmondhatjuk, hogy nagyon jól felszereltek a csoportszobáink. Mind a négy csoportban új galéria növeli a teret, csoportjaink színesek, bútoraink újak és modernek. Az öltöző ugyan egybenyitott, de mi ennek a jó oldalát érzékeljük, ugyanis így a nagyobbak tudnak a kisebbeknek segíteni. A gyermekek jobban megismerik a más csoportba járó társaikat és az óvodában dolgozó összes felnőttel szorosabb a kapcsolatuk. A közös – a projektek megvalósításához szükséges kézműves tevékenységeket, munkadélutánokat is itt rendezzük. A mosdó helységeken két-két csoport osztozik, de megfelelő időbeosztással elkerülhető a zsúfoltság. Udvarunkon ugyan kevesebb a füves terület, de sok díszcserjével, hatalmas, árnyas fákkal ellensúlyozzuk ezt. Sok a fajátékunk, minden udvarrészen babaház, erős műanyag csúszda, fedett terasz, folyamatosan megújuló játékkészlet szolgálja a gyermekek udvari mozgását, játékát. Fontosnak tartjuk, hogy családias, biztonságos légkört teremtsünk. Óvodai csoportjaink viszonylagosan homogének, a gyermekekkel magasan kvalifikált, motivált, elhivatott munkatársaink foglalkoznak. Óvodánkban a kreatív, tehetséges gyermekek fejlesztése két síkon történik: az óvodai csoportjainkban a napi tevékenységekbe ágyazva, illetve a kiscsoportos tehetséggondozó foglalkozások keretében. Fontosnak tartjuk minden napjaink során, hogy segítsük őket a továbbfejlődésben, erős oldalaikat és gyengébb területeiket is fejlesszük. Olyan légkört alakítunk ki, amely őket elfogadja, személyiségük fejlődését segíti. A kiscsoportos tehetséggondozó, gazdagító műhelyeink sok-sok éve várják a tehetségígéretes gyermekeket. Ezen foglalkozásokon az átlag feletti speciális képességekkel, kreativitással és ehhez kapcsolódó feladatelkötelezettséggel rendelkező óvodásoknak tartunk olyan játékos foglalkozásokat, amelyek kielégítik tág érdeklődési területüket, illetve tovább bővítik azt.

Intézményünkben a tehetségfejlesztést kiemelten kezeljük. 2013-óta regisztrált tehetségpontként működünk. Óvodánkban a kreatív tehetséges gyermekek fejlesztése két síkon történik: az óvodai csoportjainkban a napi tevékenységekbe ágyazva, illetve a kiscsoportos tehetséggondozó foglalkozások keretében. Fontosnak tartjuk minden napjaink során, hogy segítsük őket a továbbfejlődésben, erős oldalaikat és gyengébb területeiket is fejlesszük. Olyan légkört alakítunk ki, amely őket elfogadja, személyiségük fejlődését segíti. A kiscsoportos tehetséggondozó, gazdagító műhelyeink sok-sok éve várják a tehetségígéretes gyermekeket. Ezen foglalkozásokon az átlag feletti speciális képességekkel, kreativitással és ehhez kapcsolódó feladatelkötelezettséggel rendelkező óvodásoknak tartunk olyan játékos foglalkozásokat, amelyek kielégítik tág érdeklődési területeket, illetve tovább bővítik azt.
Két tehetséggondozó műhelyt alakítottunk, melyek sikeres működéséhez pályázati forrásokat is felhasználtunk. Idén két beadott pályamunkánk is eredményesen szerepelt a TÁMOP-3.4.5.-12-2012-0001- Tehetséghidak Program című projekt keretében a „Gazdagító programpárok II.” kiíráson. A városi tehetségnapokon rendszeresen részt veszünk a gyermekek előadásával és munkáikat bemutató kiállítással.
Weszprémi óvoda - tehetséggondozás
A „Szöszmötölő” -  kézműves tehetségműhely foglalkozásaira olyan 5-6 éves korú gyerekek járnak, akik szívesen rajzolnak, szeretnek különféle vizuális technikákat kipróbálni, valamint örömmel  engednek teret képzelőerejük, kreativitásuk, alkotásvágyuk szárnyalásának. 
Itt gyakran lesz festékes a kéz, az arc, sőt még néha a ruházat is árulkodik a frissen kipróbált anyagokról. A legkülönfélébb dolgokat használjuk fel a heti alkalmainkkor, a megszokott vizuális eszközök mellett, - például: borotvahab, sütőpor, linófesték, zsugorfólia, porcelánfilc, öntapadós tépőzár, mágnes… Ez a felsorolás még nagyon hosszan folytatható lenne, hiszen minden héten próbálunk valami különleges, varázslatos, újszerű technikát, eszközt vagy anyagot megmutatni, felhasználni, kipróbálni a gyerekekkel.
Nem csak azok az óvodások jönnek  a foglalkozásainkra, akiknek fejlett a formaábrázolásuk, hiszen a kreatív szemlélet nem mindig párosul remek rajzkészséggel.
Az a célunk, hogy a „Szöszmötölők” szívesen kézműveskedjenek, mindenféle anyagból tudjanak valamit alkotni, létrehozni, legyen sikerélményük , s ha még ezáltal az ujj-illetve csuklómozgásuk vagy a figyelmük, kreativitásuk, ízlésviláguk is fejlődik, akkor már boldogabbá tettük gyermekeink életét.
 A „Csilingelő csemeték” - tehetséggondozó műhely célja, hogy a zenét, zenei játékokat kedvelő gyerekek olyan élményekhez jussanak, amelyek által személyiségük gazdagodik, a zene iránti szeretetük mélyül, zenei képességeik fejlődnek.
A magyar népi játékok betekintést nyújtanak néphagyományainkba, fejlesztik szociális érzékenységüket, az egymáshoz való alkalmazkodást, a társak elfogadását. 
A zenei képességek fejlesztésénél ( ritmusérzék, hallási képességek, komplex zenei képességek) elővarázsolnak minden olyan eszközt, melyek biztosítják a játékosságot, vidámságot. A mozgás improvizációk, kreativitást igénylő játékok segítik alkotófantáziájuk kibontakoztatását, önbizalmuk erősödését. A zeneóvodai tevékenységek biztos alapot nyújtanak a későbbi zenei tanulmányok folytatásához, amit méltán mutat több, az óvodánkból kikerült zenei tehetség pályafutása.
 
 
 


Napsugár Óvoda
4220 Hajdúböszörmény Polgári u. 48-50. Telefonszám: 06-52/227-401

Készítette: Tarján Oszkár